maanantai 11. syyskuuta 2017

POHJAN SUUNNITTELU


Yritän tehdä tämän projektin materiaalivalinnat siitä näkökulmasta, että voisin joskus valmistaa suunnittelemaani jalkinemallia esimerkiksi 50 kenkäparin piensarjana. Kasviparkittua nahkaa on saatavilla helposti Suomesta hiukan kalliimmalla ja Euroopasta tilaamalla edullisemmin. Kengän päällisiin siis kyllä riittää materiaalia. Tavoitteeni on myös, että jalkinemalli koostuu kokonaan luonnonmateriaaleista. Silloin kengän osat ovat helposti kierrätettävissä.

Kenkäjäte kuormittaa omalta osaltaan ympäristöä, eikä loppuun käytetyille jalkineille oikein ole keräyspistettä. Perinteinen, teollisesti valmistettu kenkä on haasteellinen kierrätettävä, sillä yksi kenkä voi koostua jopa muovista, kumista, metallista, selluloosasta, nahasta ja puuvillasta kaikista yhtä aikaa. Sneakereiden kierrätystä on kyllä keksitty tehostaa, esimerkiksi Nike Grind -ohjelma valmistaa rouhituista vanhoista kengistä uusia päällismateriaaleja ja pelikenttien pohjia. Suomeen asti kyseinen ohjelma ei käsittääkseni ulotu. 


Luonnosta luontoon -ajattelu pohjamateriaalin kohdalla tuottaa haasteita. Käyttökelpoisia, kierrätettäviä luonnonmateriaaleja jalkineen pohjamateriaaliksi ovat korkki, puu, nahkakuitu ja luonnonkumi. Korkki on hyvin huokoinen materiaali ja tarvitsee kaverikseen paikoilleen liimattavan kumisen ulkopohjan kestääkseen kulutusta ja kosteutta. Puu on kova ja taipumaton materiaali, joten se ei ainakaan sellaisenaan sovi sneaker-jalkinemallin pohjamateriaaliksi. Nahkakuitulevy puolestaan on usein ohutta, joten toivotun paksuuden saavuttamiseksi levyjä pitäisi liimata monta päällekkäin. Ja liimaamista yritän tässä projektissa välttää viimeiseen asti. Luonnonkumia on mahdollista saada Suomesta levymateriaalina. Kautsun vulkanointi itse johonkin suunniteltuun muotoon vaatii jo laitteita ja tietoutta. 

Nahkakuitu, luonnonkumi, korkki ja puu.

Kumi kuitenkin vastaisi parhaiten sneaker-jalkinemallin pohjan vaatimuksia; joustavuutta ja pehmeyttä. Tosin kumi ei ole mikään kevyin materiaali. Apua, mihinköhän lopputulokseen sitä oikein tulee päätymään, kun yrittää ottaa kaikki mahdolliset näkökulmat huomioon. :D No, katsellaan. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti