lauantai 9. syyskuuta 2017

SUUNNITTELU


Haluaisin jo malttamattomasti päästä tekemään konkreettista kenkää, vaikka ennen sitä täytyy vielä suunnitella pohja ja sen rakenne ja valmistaa kaavat ja todennäköisesti vielä muokata niitä ennen lopullista versiota. Vähän turhauttaa, mutta minkäs teet. Tänään ajattelin kirjoitella hiukan yhteenvetoa siitä, mitä luonnostelun jälkeen tapahtuu.

Luonnostelu toimii apuvälineenä kengän muotokielen hahmottamiseen. Lestin muoto on hyvä olla selvillä jossain vaiheessa luonnostelua, sillä se toimii hyvänä pohjana malliviivojen hahmottelulle. Tässä projektissa minulla on käytössä koon 37 puolikenkälesti 1 senttimetrin koronkorkeudella. Sneaker-lestejäkin on olemassa, mutta muodot olivat nyt niin lähellä toisiaan, että jätin tilaamatta.


Suunnitteluprosessin seuraavassa vaiheessa pitää päättää, mitä materiaaleja, värejä, reunankäsittelyjä tai muita valmistusmenetelmiä tulee käyttämään suunnittelemassaan tuotteessa. Tämän projektin tarkoituksena on saada kengästä mahdollisimman helposti käsin valmistettava, mutta silti toiminnallinen tuote. Tämä päämäärä siis ajaa päätösten tekoa. Valmistamista helpottavat esimerkiksi seuraavaan kuvaan sisältyvät asiat:


Tilasin värjäämätöntä kasviparkittua nahkaa keväällä Italiasta. Nahka saa värinsä luonnollisista tanniineista ja on kauniin vivahteikasta. Sitä on myös helppo värjätä esimerkiksi narviväreillä ja maanläheisiin sävyihin kasviparkittu nahka reagoikin hyvin, mutta kirkkaita värejä on vaikea saada näkymään nahan käsittelystä johtuen. Suunnittelemassani mallissa aion kuitenkin käyttää värjäämätöntä nahkaa. Kasviparkin sävyssä on jotain ajatonta ja klassista sellaisenaan.

Alun perin halusin suunnitella kengän koostumaan vain yhdestä kappaleesta. Yhdestä hyvin suunnitellusta kappaleesta koostuvan kengän valmistamisprosessissa säästyy materiaalia, aikaa ja rahaa. Luonnostellessani popo kuitenkin nyt sai tukikehikon nauhoituskappaleiden ja kannan ympärille, vaikka muuten kengän päällinen tulee kyllä koostumaan yhdestä kappaleesta. Tukikehikolla on kuitenkin toiminnallinen syy, sillä kenkään ei muuten tule vuorta tai kovikkeita.

Jalkineteollisuudessa kappaleiden reunankäsittelyjä on monia ja sneaker-jalkinemallissa käytetään yleensä pussisuu-ommelta. Nykyään yleistyneissä jämäköissä muotoon neulotuissa flyknit-päällisissä reuna on päätelty jo materiaalin valmistusvaiheessa. Tässä projektissa käytän raakareunaa, eli leikkuun jälkeen en tee reunalle mitään, sillä se sopii kasviparkkiin ja säästää myös sekä aikaa, materiaalia, että rahaa. Kappaleiden kiinnittämisen toisiinsa aion toteuttaa vahalangalla käsin ompelemalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti