lauantai 26. elokuuta 2017

SUUNNITTELUPROSESSI


Jokaisella suunnittelijalla on oma tapansa kulkea läpi tuotteen suunnitteluprosessin. Jotkut inspiroituvat sesongin väreistä, toiset materiaaleista tai jo olemassa olevista tuotteista. Jotkut löytävät inspiraation ja tarinan luonnosta, toiset arkkitehtuurista. Suunnitteluprosessin muoto riippuu myös siitä, suunnitteleeko tuotetta omista vai työnantajan lähtökohdista. Jalkinemalliston suunnitteluun saatetaan joissakin yrityksissä antaa aikaa viikko, kun taas toisaalla pyöritellään tuotekehitystä monia vuosia. Onnistunut suunnitteluprosessi sisältää seuraavia asioita:

Klik.

Itse olen hyvin materiaalilähtöinen suunnittelija. Rakastan erilaisten pintarakenteiden tuntua ja niiden tuomaa fiilistä. En juurikaan välitä kirkkaista väreistä, vaan enemmän arvostan murrettuja sävyjä yhdistettynä jännittävään pintastruktuuriin. Tasaista harmaata voidaan pitää tylsänä värinä, mutta jos ajattelee harmaata vastakerittyä villaa, soljuvaa silkkiä tai vaikka betonia, saa harmaa täysin uusia merkityksiä. Siinä on mielestäni jotain kiehtovaa ja inspiroivaa. Luonnostelussa en ole kovinkaan lahjakas. Sanotaan, että suunnittelijan tulisi tehdä suunniteltavasta tuotteesta yli 100 luonnosta, joista karsitaan pois 90 ja jäljelle jääneistä tehdään taas yli 100 variaatiota ja niin edelleen, kunnes lähes transsinomaisesti piirrettyjen luonnosten seasta löytyy se oikea muoto ja malli. Minulle on helpompaa hypätä suoraan kolmiulotteisen muodon kimppuun ja käyttää oikeita materiaaleja lopputuloksen hahmottamiseen.

Halusin avata suunnitteluprosessin etenemistä, sillä seuraavaksi tarkoitukseni on kertoa yhden suunnitteluprosessin tarina. Höpöttelin blogissa aikaisemmin uudenlaisen jalkineen pohjaratkaisun konseptoinnista. Konseptointi on vähän kuin suunnitteluprosessi ilman realiteetteja. Konseptisuunnitteluprosessissa kehitellään ideoita ja testataan, mihin niistä ideoista mahtaisi olla. Silloin ei tarvitse ajatella loppuun asti, miten jokin tuote esimerkiksi toimii tuotannossa. Laatikon ulkopuolista ajattelua on siis luvassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti