perjantai 18. elokuuta 2017

NAHASTA


Nahkaa on käytetty jalkineiden valmistusmateriaalina ainakin esihistorialliselta ajalta asti. Silloin ruoaksi metsästettyjen eläinten nahat hyödynnettiin esimerkiksi pukeutumisessa ja asumuksissa suojaamaan kylmältä. Vanhin tähän päivään asti säilynyt kenkä on löydetty Armeniasta vuonna 2010 ja sillä arvellaan olevan ikää jopa 5500 vuotta. Muodoltaan kenkä on ollut hyvin yksinkertainen. Se on koostunut yhdestä nahan kappaleesta, joka on nyöritetty jalan ympärille nahkanauhalla.


Nahkaa pidetään tänäkin päivänä yhtenä parhaista jalkineiden valmistusmateriaaleista. Sen ominaisuudet sopivat kengän asettamiin vaatimuksiin erinomaisesti. Nahka on erittäin kestävää, helposti työstettävää ja muotoutuu yksilöllisesti kengän käyttäjän jalan mukaan. Oikein käsiteltynä nahka kestää kosteutta ja säilyttää hengittävyytensä käytössä. Se on myös helposti kierrätettävissä oleva luonnonvara.

Nahkavuota ja kauniisti ikääntynyt nahkalaukku Berliinistä.

Nahan käytön eettisyydestä ja materiaalin ekologisuudesta ollaan montaa mieltä. Vaikka jalkineteollisuudessa käytettävät yleiset nahkamateriaalit ovat aina lihatalouden sivutulos, suhtaudutaan nahan käyttöön joskus kauhistellen. Jos ekologisuus ja ympäristö kuitenkin ovat tärkeitä arvoja, kannattaa muistaa se seikka, että esimerkiksi nahkaa jäljittelevät keinoaineet ovat muovipohjaisia materiaaleja ja niiden kierrättäminen onkin sitten asia erikseen.

Nahan parkitseminen, eli käsittely raakavuodasta käyttökelpoiseksi materiaaliksi on pitkä prosessi. Nahasta poistetaan liika rasva ja karvat ja sitä liotetaan erilaisissa litkuissa ja kyllästetään ja rummutetaan ja pintakäsitellään ja värjätään ja prässätään ennen kuin sitä voidaan hyödyntää tuotteessa. Teollisuudessa käytetään usein kromiparkittua nahkaa, sillä kromisuolalla parkittu nahka on joustavampaa ja kestää hyvin erilaisia pintakäsittelyjä. Kromi on kuitenkin ympäristölle haitallinen yhdiste ja näin ollen ei niin ekologinen.

Vaihtoehtoja on kuitenkin olemassa, kuten esimerkiksi kasviparkittu nahka, mistä lisää seuraavassa postauksessa! :)

P.S. Jos nahan parkitseminen ällöttää, niin kannattaa jättää lukematta. Luvassa on nimittäin paljon kuvamateriaalia italialaiselta nahkatehtaalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti