tiistai 5. syyskuuta 2017

LUONNOSTELU


Luonnostelu on oman suunnitteluprosessini heikoin lenkki. En malta odottaa visioni lopputuloksen näkemistä ja harmittavan usein ohitan luonnosteluvaiheen tai typistän sen melkein olemattomiin. Luonnostelu on kuitenkin äärimmäisen tärkeä osa suunnitteluprosessia. Se auttaa näkemään tuotteen monet variaatiot ja mahdollisuudet. Luonnosteluun on kehitetty monia apuvälineitä, joista omat suosikkini ovat ”aukko” ja ”metamorfoosi”. Näitä menetelmiä käyttämällä säästyy hiukan loputtomalta piirtämiseltä. Molempien pohjana hyödynnetään aikaisemmin valmistettuja inspiraatiotauluja. Aukko -menetelmässä tehdään suunniteltavan tuotteen, tässä tapauksessa kengän, muotoinen aukko, jota liikutellaan inspiraatiotaulun eri kohdissa. Ja ta daa, näin saamme monia hyviä ideoita siitä, miltä tuleva kenkä voisi näyttää.


Metamorfoosi -menetelmässä valitaan jokin kiehtova esine, asia tai elementti inspiraation lähteeksi ja lähdetään varioimaan muotoa kohti suunniteltavaa tuotetta, eli tässä tapauksessa kenkää. Rakastuin muotojen inspiraatiotaulussa kuvaan huoneesta, mikä on ääriään myöten täynnä Alvar Aallon Artekille vuonna 1933 suunnittelemia numero 60 -jakkaroita.

Artek - Alvar Aalto - Jakkara 60

Lähdin leikittelemään jakkaran muotokielellä ja yhdistelemään jakkaran elementtejä sneaker-jalkinemallin siluettiin. Ja kappas, metamorfoosin lopputuloksena syntyivät ensimmäiset hahmotelmat aivan ihanasta poposta. Olen viimeaikoina muutenkin ollut hulluna Artekin iättömiin ja funktionaalisiin tuotteisiin ja olisi ihana omistaa jokin herkku Artekin tuoteperheestä. :)


Seuraavassa kuvassa on muitakin muotokielen variaatioita, jotka jäivät nyt tässä projektissa hyllylle. Valittu malli on korostettu turkoosilla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti