sunnuntai 17. syyskuuta 2017

KAAVOITUS


Kengän kaavoittaminen on ihanaa. Pikkutarkkana ihmisenä rakastan millintarkkaa työskentelyä. Tykkään käyttää tuotteen kaavoittamisessa matemaattisia apukeinoja, kuten kertotaulua, Fibonaccin lukujonoa tai kultaista leikkausta. Näin teen työskentelystä itselleni mielekästä ja saan tuotteeseen visuaaliseen ilmeeseen harmoniaa.

Kultainen leikkaus saadaan, kun jana jaetaan kahteen osaan niin, että lyhemmän osan suhde pidempään osaan on sama kuin pidemmän osan suhde koko janaan.

Kengän kaavoittaminen aloitetaan teippaamalla lesti. Teippiin piirretään suunniteltavan mallin malliviivat. Teippi irrotetaan lestiltä ja levitetään tasoksi. Molempien puolien teippikopiosta tehdään keskikopio, jonka avulla saadaan valmistettua lopulliset kaavat.


Kaavoitusta voi myös toteuttaa vastuullisesti. Esimerkiksi vastuullista mallistokokonaisuutta suunnitellessa kaikissa kengissä hyödynnetään samoja malliviivoja. Tällaisella toiminnalla säästää monta työvaihetta, aikaa, materiaaleja ja rahaa. Myös reunankäsittelyt ja saumat vaikuttavat vastuullisuuteen. Suunnittelin kengän päällisen koostumaan yhdestä kappaleesta. Tämä nopeuttaa työskentelyä ja säästää myös aikaa ja materiaaleja. Hyödynsin sneaker-jalkinemallin kaavan muotoa ja käytin keskelle jäävän tyhjän tilan kaavoittamalla kärjelle kääntyvän vahvikkeen. Tämä vahvistaa kengän rakennetta, eikä työskentelystä jää niin paljoa leikkuujätettä.

Kaava näyttää ihan kypärämyssyltä. :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti